CategoriesBlog

Přírodní cesta k silným a zdravým vlasům: Vyzkoušejte tyto bylinky

bylinky na vlasy

K málokomu byla příroda natolik štědrá, aby mu dala do vínku krásné, dlouhé a silné vlasy, které netrápí jediný viditelný nedostatek. Z toho jasně vyplývá, že většina z nás musí pro dosažení tohoto výsledku vynaložit nemalé úsilí, které zahrnuje jak úpravu péče, tak změnu jídelníčku. Víte, které bylinky na vlasy byste měly během tohoto snažení vyzkoušet a proč?

Díváte se na sebe do zrcadla a nerozumíte tomu, proč vaše kamarádky mají tak krásné, husté a dlouhé vlasy, zatímco vy máte jenom krátký myší ocásek? Někdy dokonce ani nemusíme někoho obdařeného hledat někde mimo. Nezřídka se stává, že příroda byla štědřejší například k dceři, mámě nebo k sestře z jedné rodiny.

Nedá se nic dělat. Genetiku ošálit tak úplně nelze. Na cestě za krásnými vlasy však můžete zvolit i jiný postup, než je jen nošení příčesků, které mohou vlasy z dlouhodobého pohledu naopak oslabit.

Vsadit můžete třeba na bylinky, kterým věří ženy napříč zeměkoulí. Některé nám navíc nejsou ani trochu neznámé, protože je pravidelně používaly třeba i naše babičky a prababičky.

Jak ale bylinky při péči o vlasy používat? A které se považují za ty úplně nejlepší?

Zdravé a krásné vlasy díky bylinkám

Před dávnými časy neexistovaly kosmetické prostředky ve formě, v jaké je známe dnes. Proto se mnoho lidí po celém světě spoléhalo na to, co se nacházelo v přírodě kolem nich. Mezi nejdostupnější ingredience kromě mléka a medu patřily třeba i nejrůznější bylinky, ze kterých se daly připravovat odvary. Některé se pak také přidávaly při vaření do jídel nebo se mohly pít ve formě čajů. Technicky vzato tedy šlo o první zkrášlující prostředky, které mohly mít podpůrný vliv na vzhled pokožky a vlasů.

krásné vlasy bylinky

Proč jsou bylinky důležité?

I když v dnešní době máme mnohem víc možností, od bylinek a přírodních prostředků se neodvracíme ani tak.

Mnohé z bylinek, které byly populární v dřívějších dobách, přidáváme jako ingredienci do šamponů, kondicionérů, masek a dalších kosmetických přípravků. Bylinky se ale stále častěji přidávají i do přírodních doplňků stravy na podporu vlasů, nehtů, kůže a pěstěného zevnějšku.

Nemusíte se tedy spoléhat pouze na jejich vnější použití, ale i na to, že mohou podpořit krásu vnitřně.

Královnou bylinek, které se na podporu krásy používají již celá staletí, je zcela nepochybně kopřiva dvoudomá

Nejlepší bylinky na vlasy

Bylinka Účinky na vlasy
Přeslička rolní Podporuje růst vlasů díky vysokému obsahu kyseliny křemité.
Kopřiva dvoudomá Zlepšuje prokrvení pokožky hlavy a růst vlasů.
Saw Palmetto Snižuje vypadávání vlasů inhibicí enzymu 5-alfa reduktázy.

Přeslička rolní

Mezi bylinky, které se tradičně doporučují na podporu růstu vlasů, a to dokonce i vnitřně, patří přeslička rolní, o které většina z nás ví, že může mít močopudné účinky. (Proto se někdy přidává i do doplňků stravy na podporu normálního stavu močových cest.)

Co se týče vlasů, hovoří se o ní především v souvislosti s tím, že má vysoký obsah kyseliny křemité, který souvisí s množstvím křemíku v půdě, kde tato rostlina vyrůstá. Následkem toho ale nemusí být množství této živiny v každé jedné přesličce úplně stejné.

Dále přeslička rolní obsahuje:

  • Hořčiny
  • Třísloviny
  • Saponiny
  • Flavonoidy
  • Organické kyseliny

Přesličku rolní bychom vám ale nedoporučili sbírat bez potřebných znalostí, protože zde existuje riziko nebezpečné záměny s jedovatou přesličkou bahenní.

byliny na vlasy přeslička
bylinky na podporu růstu vlasů

Kopřiva dvoudomá

Královnou bylinek, které se na podporu krásy používají již celá staletí, je zcela nepochybně kopřiva dvoudomá, kterou nemá mnoho lidí paradoxně v oblibě. I když kontakt s ní nebývá vždy příjemný, rozhodně se ji vyplatí do pečující rutiny zařadit jak v rámci vnější péče o sebe, tak vnitřně.

Extrakt z kořene kopřivy potlačuje aktivitu 5-alfa reduktázy, enzymu, který katalyzuje přeměnu testosteronu na dihydrotestosteron (DHT). To je prospěšné především při léčbě androgenní alopecie. Podobně jako blokátor DHT způsobuje kopřiva snížení koncentrace DHT, což vede ke zvýšené proliferaci buněk lidské dermální papily.

Extrakt z kořene kopřivy obsahuje bioaktivní sloučeninu známou svými terapeutickými účinky na padání vlasů, beta-sitosterol. Beta-sitosterol podporuje syntézu a uvolňování vaskulárního endoteliálního růstového faktoru (VEGF), který stimuluje angiogenezi. Zlepšené prokrvení následně zvyšuje růst vlasů.

Jak tedy vidíte, je to sice trochu alchymie, ale používání kopřivy dvoudomé na vlasy má stoprocentně něco do sebe.

Saw Palmetto

O Saw Palmetto se nejčastěji dočítáme v souvislosti s normálním stavem prostaty a močových cest u mužů. Ve skutečnosti však může mít určitý efekt i pro udržování našeho pěstěného vzhledu.

Podle studie z roku 2012 může saw palmetto inhibovat enzym zvaný 5-alfa reduktáza. Lék zvaný finasterid (Proscar) využívá tento mechanismus k léčbě vypadávání vlasů u mužů. Inhibicí 5-alfa reduktázy finasterid blokuje přeměnu testosteronu na dihydrotestosteron, což je hormon zodpovědný za vypadávání vlasů u mužů.

Saw palmetto může mít také protizánětlivé účinky na organismus, což by mohlo poskytnout ochranu před některými příčinami vypadávání vlasů.

jak užívat bylinky na vlasy

Na co dalšího nezapomínat?

Aby bylo o vaše vlasy dokonale postaráno, neobejde se to ještě bez několika dalších tipů a triků. Mezi zásadní kroky patří například vysoká kvalita vnitřní výživy. Díky ní si vlasy mohou brát z krevního oběhu přesně to, co potřebují pro svůj normální růst a sílu.

Vyzkoušet můžete například vícesložkový doplněk stravy na podporu normálního vzhledu vlasů, který ve složení obsahuje kromě výše uvedených bylinek i:

Látka Účinky na vlasy
Pivovarské kvasnice Podporují růst vlasů díky obsahu vitamínů a minerálů.
Methionin Aminokyselina, která posiluje strukturu vlasů a podporuje jejich růst.
Selen Chrání vlasy před poškozením a podporuje zdraví pokožky hlavy.
Vitamíny skupiny B Podporují růst vlasů a zlepšují jejich celkový stav.
Kolagen Zlepšuje pružnost a pevnost vlasů, podporuje jejich růst.
Cystein Pomáhá posilovat strukturu vlasů a zlepšuje jejich kvalitu.
Astaxanthin Silný antioxidant, který podporuje růst vlasů a chrání je před poškozením.

A mnoho dalších.

Právě tyto látky jsou pro naše kadeře důležité v době, kdy bojujeme s pomalým růstem vlasů a s jejich nadměrným vypadáváním, které nás může zaskočit ve stresujícím životním období nebo po prodělané nemoci.

Zdroj

https://www.healthline.com/health/herbs-for-hair-growth – 19 bylinek na vlasy (anglicky)

https://scandinavianbiolabs.com/blogs/journal/stinging-nettle-for-hair-loss – Kopřiva na vypadávání vlasů (anglicky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326927 – Saw palmetto proti vypadávání vlasů (anglicky)