CategoriesBlog

4 tipy, jak zesvětlit vlasy přírodní cestou

jak zesvětlit vlasy

Sníte o tom, že budete mít jednoho dne krásně světlé vlasy, ale odrazuje vás skutečnost, že odbarvování peroxidem může způsobit nedozírné škody? Pak potřebujete znát přírodní tipy na zesvětlení vlasů, které můžete vyzkoušet i doma.

Světlé vlasy, ale i jen trochu vyšisované pramínky v tmavých vlasech, jsou v posledních dekádách velmi šik a žádané. Ženy si k nim dopomáhají různými způsoby. Mezi ty úplně nejefektivnější patří peroxid, který z vás udělá blondýnku během dvaceti minut. Problém je v tom, že peroxid je velice agresivní a může vlasy nejen vysušit, ale také zcela zničit. Z toho důvodu se s ním vlasy obvykle zesvětlují na etapy, mezi kterými je bezpečný časový odstup.

Co když se ale touto cestou vydat nechcete a máte zájem spíš o něco přírodního, co bude fungovat i doma? Existují vůbec nějaké metody, jejichž vyzkoušení by fungovalo i v domácích podmínkách?

Rozhodně ano! A my se na ně nyní podíváme.

Zesvětlení vlasů zdravě a přirozeně

Tip na zesvětlení vlasů Popis
Citrónová šťáva Citrónová šťáva může zesvětlit vlasy, pokud se aplikuje a následně vystavíte vlasy slunci.
Jablečný ocet Jablečný ocet má mírné zesvětlující účinky a zároveň vyrovnává pH vlasů a pokožky hlavy.
Heřmánkový čaj Heřmánek přirozeně zesvětluje vlasy a může se použít jako oplach po umytí vlasů.
Med Med obsahuje peroxidové složky, které mohou vlasy přirozeně zesvětlit, ideální jako maska.
Skořice Skořice může pomoci zesvětlit vlasy a dodat jim lesk, používá se v maskách na vlasy.
Vitamin C Rozdrcené tablety vitaminu C smíchané s vodou lze použít pro zesvětlení chemicky barvených vlasů.
Slunce Přirozené zesvětlení vlasů díky slunečnímu záření, zejména po aplikaci přírodních zesvětlovačů jako citrónová šťáva.
Kokosový olej Pomáhá zesvětlovat vlasy a zároveň chrání před vysoušením, používá se v kombinaci s jinými zesvětlovači.

Citron

Mezi nejzákladnější pomocníky pro domácí zesvětlení vlasů tradičně patří citron, kterým se dají zesvětlit třeba konečky. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je několik čerstvých citronů, které se dají koupit v každém obchodě. Pokud však máte tmavší vlasy, tato metoda pro vás nemusí být vhodná, protože citronová šťáva není pro zesvětlení tmavších odstínů dostatečně silná. Vhodnější je pro blondýny a pro světlé odstíny vlasů.

Funguje to tak, že do misky vymačkáte citronovou šťávu, kterou následně aplikujete na požadované místo. Následně počkejte 15-30 minut a vlasy umyjte šamponem.

V případě, že jsou vlasy křehké, citronová šťáva by se měla smíchat s dvěma částmi vody na jednu část citronové šťávy, která je sama o sobě jinak poměrně agresivní. Tuto směs si nastříkejte na vlasy rozprašovačem a jděte na sluníčko.

Jablečný ocet

Jablečný ocet se skrývá v mnoha českých spížích, takže i ten si můžete v době zesvětlování klidně pozvat na pomoc.

Postupujte tak, že spolu smícháte ½ sklenice jablečného octa a 1 sklenici vody. Následně pak touto tekutinou přelijte vlasy po mytí šamponem a kondicionérem. Počkejte 15 minut a poté vlasy ještě dodatečně opláchněte vodou.

zesvětlení vlasů citron heřmánek
přírodní zesvětlení vlasu medem

Heřmánek

Další variantu představuje heřmánek. Ten ale sám o sobě nemusí ke zesvětlení vlasů stačit. Proto vyrobte silný čaj ze čtyř sáčků, do kterého přidáte ještě malé množství jablečného octa a citronové šťávy.

Tuto směs aplikujte na vlasy a nechte ji působit po dobu 15-20 minut. Posléze si vlasy umyjte šamponem a kondicionérem.

Med

V úvahu pro vás může přicházet i zesvětlení vlasů medem, který smícháte ještě se skořicí a olivovým olejem. Tento recept je vhodný pro takzvané jahodové blondýnky, které mají zájem zvýraznit přirozený vzhled svých pramenů.

Postup je jednoduchý. Jeden hrnek medu smíchejte se dvěma hrnky vody, jednou lžící mleté skořice a jednou lžící olivového oleje. Směs aplikujte na vlhké vlasy, které posléze zakryjete koupací čepicí. Nechte působit celou noc a ráno si vlasy umyjte šamponem.

zesvětlení vlasů doma

Jak se starat o vlasy, aby byly zdravé?

I když si hodláte zesvětlit vlasy přírodním způsobem, rozhodně byste neměly zapomínat na to, že vaše kštice potřebuje pro udržení své normální kondice perfektní péči, která by se měla skládat z několika samostatných okruhů. K nim patří nejen správná vnější pečující rutina, ale také kvalitní vnitřní výživa, ve které nechybí vitamíny, minerály a další pro tělo důležité látky.

Co se týče péče o zesvětlené vlasy, určitě si dávejte pozor na tepelný styling a na působení přípravků, které by je mohly dodatečně vysušit. Zesvětlené vlasy mohou být křehčí a lámavější, takže je zcela zásadní, aby jim byla zajištěna dostatečná hydratace.

Tento druh péče může dále zahrnovat:

  • Ochranu vlasů před chlorem a solí
  • Ochranu před UV zářením
  • Umírněné používání nástrojů pro tepelný vlasový styling

Poslední bod zjednodušeně znamená, že před každým fénováním, rovnáním vlasů nebo kulmováním je potřeba do vlasů nastříkat sprej proti působení vysokých teplot. Zároveň nerozpalujte zařízení na nejvyšší možnou teplotu a neupravujte prameny, které již úpravou prošly. (To se může stát třeba při žehlení vlasů.) Nejlepším způsobem, jak lze tomuto opětovnému upravování vlasů zabránit, je používání obyčejných sponek a klipů, díky kterým budete moci vlasy rozdělit na jednotlivé sekce.

Ochranu proti UV zářením pak mohou vlasům nabídnout nejen pokrývky hlavy, které jsou důležité speciálně v létě, ale také speciální ochranné spreje s UV filtrem. Jejich výhodou je, že mohou zlepšit stabilitu a intenzitu barvy na vlasech.

Co se týče vnitřní výživy, vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodního doplňku stravy na vlasy, pokožku a nehty, který obsahuje:

A řadu dalších látek.

Díky takové péči budou mít vaše vlasy, nehty i kůže to, co potřebují pro svou dobrou kondici.